christoffhome1

Kerken hebben onderhoud nodig en dit onderhoud kost veel geld. Voor de katholieke kerk aan de Markt in Tholen is een inzamelingsactie gestart voor het groot onderhoud.

De R.K. Kerk “Onze Lieve Vrouw Hemelvaart” aan de Markt te Tholen bestaat al ruim 100 jaar. Na een restauratie in 1976 is inmiddels opnieuw behoefte aan groot onderhoud.wallet 2754172 960 720

Vanuit de Katholieke gemeenschap, die een lange historie heeft in Tholen, wordt veel waarde gehecht aan deze kerk, maar ook voor het aanzien van de markt heeft de kerk grote betekenis. Sinds 1996 is deze kerk geregistreerd als Rijksmonument o.a. als voorbeeld van neogotische bouwkunst. De Onze Lieve Vrouw Hemelvaart Kerk is het enige neogotische kerkgebouw in Noord Zeeland. Naast het exterieur heeft ook het interieur nog veel originele zaken. Deze kerk, met gave hoofdvorm en details, markeert het Marktplein en is als zodanig van waarde voor het aanzien van de stad.

Met name onderdelen van toren, daken en gevels vragen om groot onderhoud. Hiervoor is meer dan € 250.000,-- nodig. Als 1e fase van instandhouding zal gewerkt worden aan 4 stuks glas-in-lood spitsboogvensters in de rechter zijgevel. De kosten hiervoor bedragen € 110.000,--. Vanuit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is al een instandhoudingssubsidie van € 49.500,-- toegezegd. Samen met de reserveringen vanuit de parochie van € 35.000,-- zijn voor het realiseren van deze 1e fase nog grote financiële inspanningen nodig. Voor de uitvoering van de eerste fase moet nog een bedrag van € 25.000,-- bijeen gebracht worden. Naast het zoeken van sponsoren zullen publieksacties worden georganiseerd om de benodigde financiën bijeen te krijgen.