Zomernieuwsbrief Sint Christoffelparochie

Bovenkant
Sint Christoffel parochie Logo Sint Christoffel
Beste parochiaan,

Voor u ligt de nieuwe zomernieuwsbrief.
De zomer is eindelijk van start gegaan, de natuur doet van alles om zich van zijn beste kant te laten zien. Alles groeit en bloeit. En steeds meer is mogelijk, ook in de kerken. Het voelt als een bevrijding.

Een actualisering van de maatregelen in onze kerken is dan ook te vinden in deze nieuwsbrief.

Een fijne zomer, geniet van de vrijheid. En bezoek weer veilig onze kerken.
We zijn er helemaal klaar voor !

Veel leesplezier,

Redactieraad NieuwsbriefWoordje van pastoresteam

Beste medeparochianen,

Langzamerhand begint onze samenleving gelukkig weer meer open te gaan. Het aantal besmettingen daalt, ook de ziekenhuisopnames. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Scholen, café, winkels, kantoren, musea en vele andere instellingen hebben hun deuren geopend.

1200px Social distancing warning in City Plaza NieuwegeinAls kerken mogen we sinds begin juni ook meer mensen ontvangen waarbij nog wel de 1 ½ meter regel gevolgd moet worden. Concreet betekent dit voorlopig dat bij weekendvieringen in de kerk van Halsteren 50 mensen toegelaten mogen worden, in Lepelstraat 70, en in Tholen en Oud-Vossemeer ongeveer 35.

Zoals vele andere kerkelijke gemeenschappen zijn we als parochie ook meer digitaal gaan doen.
We hebben camera’s aangeschaft voor de Quirinuskerk en kunnen daardoor ervoor zorgen dat er een directe uitzending via de computer mogelijk is van de vieringen vanuit deze kerk.
De vieringen tijdens de Antoniusnoveen in Lepelstraat waren mede door een financiële gift van een parochiaan en met hulp van de SLOS en van het filmcollectief Steenbergen via de regionale SLOS tv te volgen en via de computer te zien (en terug te zien). Om opnames van vieringen terug te zien zie de website van onze parochie en die van de St Annaparochie. De voorbereiding van de communicanten is deels ook via de computer gegaan.


Lees verder

Corona update: versoepelingen per 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni worden de regels rondom corona wat versoepeld.20200531 Breda Pinksteren Afstand 08 RamonMangold

 • De voornaamste wijzigingen betreffen het aantal aanwezigen bij kerk-diensten, dat voortaan alleen bepaald wordt door de grootte van de kerk.
 • De 1,5 meter afstandsregel blijft, hetgeen betekent dat de zitplaatsen nog niet allemaal gebruikt kunnen worden en dat de looproutes, de afspraken voor het ter communie gaan en de kerk verlaten, gehanteerd blijven.
 • Verder is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht. 
 • Het aantal cantors gaat van vier naar maximaal twaalf, steeds met inachtneming van de bekende voorwaarden om het zingen coronaproof te houden. Helaas is het meezingen door de kerkgangers nog steeds niet toegestaan!
 • Reserveren voor de vieringen is niet meer nodig, maar kerkgangers moeten voor aanvang van de viering hun gegevens wel noteren op een presentielijst en dienen bij binnenkomst de handen te ontsmetten.
  • Zoals u kunt lezen in het woord van de pastoor zijn de aantallen bezoeker voor onze kerken waarbij 1,5 m afstand kan worden gegarandeerd:
   • Lepelstraat: 70 personen;
   • Halsteren: 50 personen;
   • Oud-Vossemeer en Tholen: 35 personen.

In de loop van augustus worden verdere versoepelingen verwacht, als de toestand daar aanleiding toe geeft.
https://www.bisdomvanbreda.nl/nieuws/update-verdere-versoepelingen-coronaprotocol-in-de-r-k-kerk/Passiespelen 2021: "Hem achterna"

De Passiespelen in openluchttheater ’De Doolhof’ te Tegelen kunnen dit jaar toch gehouden worden!
Vanuit de Sint Christoffelparochie zal een busreis naar Tegelen worden georganiseerd.
De belangstelling voor de Passie spelen in Tegelen is goed! Op dit moment zijn er nog maar 4 plaatsen vrij in de bus.

Bent u van plan om nog mee te gaan dan, graag snel reageren. Vol is vol.

De datum staat gepland op zondag 5 september.

Diegenen die belangstelling hebben worden verzocht contact op te nemen met:2021 Passiespelen 2

 • Anneke Heijdra
  •  e-mail    heya (at) zeelandnet.nl 
  • tel. nummer 0166-672395
 • Cor Snepvangers
  • e-mail corsnepvangers (at) kpnmail.nl
  • tel. nummer 06-22908125.

Graag aanmelden vóór 1 augustus.

Achtergrond

Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege, de tekstschrijvers van de 21ste editie van de Passiespelen in Tegelen, hebben een heel nieuw Passiespel geschreven. Actueler en met meer noodzaak dan ooit. Waarin het verhaal over de laatste dagen van het leven van Jezus weliswaar gehandhaafd blijft, maar waarin heel andere, hedendaagse  accenten worden gelegd.

2021 PassiespelenZo wordt de veroordeling tot de kruisdood door de Hogepriesters heftig bekritiseerd door Jozef van Arimathea; is Jezus eerder een rebel dan een Heiland; speelt Judas een verwarde rol van redder van de Messias en zijn de vrouwen rondom  Jezus – waaronder zijn moeder Maria en zijn goede vriendin Maria Magdalena – veel belangrijker en krachtiger geworden.

’Hem achterna’ vertelt het verhaal van toen en nu, van strijd en corruptie in het oude en het nieuwe Jeruzalem, van onderdrukking, wanhoop en ver-driet. Maar ook van liefde en vriendschap, van vurige hoop en een oprecht geloof in een betere wereld.https://www.passiespelen.nl/Livestream vieringen in Halsteren

video streamingInmiddels verzorgt wekelijks een klein groepje vrijwilligers, waaronder André Romijn en Gerard Kuypers, de livestream van de vieringen in de H. Quirinuskerk. Gelukkig is het proces goed onder controle en zien de livestream vieringen er prima uit.
Iedere zondagsdienst en ook de communievieringen worden door dit team zelf gestreamd.
Er zijn meerdere camera's opgesteld in de kerk. Het geluid is van goede kwaliteit. De regisseur zit achter zijn laptop en kan van camera en scene wisselen. Het ziet er professioneel uit. De camera's kunnen bovendien gebruikt worden bij uitvaarten.
Wilt u het team versterken voor de live uitzendingen? U kunt u opgeven via het secretariaat.

De livestream is te bewonderen via het YouTube kanaal van de Quirinus.

Videokanaal QuirinusGezinsdag aan Zee: Welkom Thuis!

Alle gezinnen zijn op zaterdag 24 juli 2021 van 10.00-18.00 uur, de eerste dag van de zomervakantie- van harte uitgenodigd voor de gezinsdag aan zee! Ook die gezinnen waarbij één ouder voor de kinderen zorgt.
Thuis is waar je helemaal jezelf kan zijn. Thuis zijn we ook bij God, bij Hem mogen we helemaal onszelf zijn met onze vreugde en verdriet.
Op deze dag vertelt een echtpaar hoe God een plek heeft gekregen bij hen thuis, in hun gezin. In de middag gaan we met alle ouders en kinderen naar het strand voor een spelmiddag.
Elk gezin wordt gezegend en we sluiten af met een gezellige barbecue.
Deelname kost 10 euro per volwassene, kinderen gratis. Dit is inclusief een lunch en barbecue. Locatie: Strandkerk, Noorddijk 2, 4506 JE Cadzand-Bad.

Voor aanmelding en meer informatie: https://sintfranciscuscentrum.nl/gezinspastoraat/gezinsdag-aan-zee-welkom-thuis2021 GezinsdagSint Franciscus fietsroute

2021 FietsfotozoektochtDe Sint Franciscusroute is een pelgrimsfietstocht van 38 kilometer die voert langs de religieuze erfgoedpareltjes en de mooie natuur van de vijf parochiekernen van de Sint Franciscusparochie, de dorpen Zegge, Schijf, Rucphen, Sprundel en Sint Willebrord. Het is een route, waarbij inspanning, bezinning en ontspanning samengaan. Iedere kerk/kapel langs de route belicht een aspect van het leven van Franciscus.

Op initiatief van Beleef Sprundel en van de Franciscusparochie is de Sint Franciscusroute ontstaan die op 4 oktober vorig jaar, Franciscusdag, officieel werd geopend. De fietsroute is volledig bewegwijzerd met routebordjes met daarop een passende afbeelding van Sint Franciscus.
Aan de Sint Franciscusroute is vanaf 16 mei aanstaande een Fietsfotozoektocht gekoppeld waarbij eenieder afzonderlijk kan starten zodat de tocht ook in deze tijd van corona veilig kan verlopen.

Deelnemen kan van 16 mei tot 1 december 2021. De kosten voor het deelnemen aan de Fietsfotozoektocht zijn € 3 per deelnameformulier. Deelnameformulieren zijn te verkrijgen in de kerken in de bovengenoemde parochiekernen en bij diverse adressen in de gemeente Rucphen waar de poster van de Fietsfotozoektocht Sint Franciscusroute voor het raam hangt.

(Deelnemers maken kans op een dinerbon ter waarde van € 100).
Iedereen is van harte welkom!Noveen 2021 Lepelstraat

2021 NoveenDe eerstebijeenkomst met de werkgroep was begin maart.
Wat gaan we doen. Gaan we een Noveen organiseren, zo ja , hoe dan? Dertig personen maximaal, voor iedere viering aanmelden. Geen koor, hooguit vier koorleden mogen de viering opluisteren. Er mag niet mee gezongen worden door de kerkgangers.

Het is nog koud, er mag geen kachel aan.
Het is moeilijk, maar we gaan er voor. Als we het dit jaar weer niet door laten gaan zijn we het kwijt. Wij zijn enthousiast en suggesties worden aangedragen.
We openen de kerk op alle noveendinsdagen van 10.00 tot 16.00 uur. En twee vieringen, één in de middag om 14,30 uur en een ‘s avonds zoals gewoonlijk om 19.00 uur.

2021 Brood en bierWe laten Antoniusbrood bakken bij bakker Groffen, met meel van de Antoniusmolen, om te verkopen en bestellen Antoniusbier. De voorbereiding loopt!
Dinsdag 13 april eerste noveendinsdag. De middagviering met 30 bezoekers en ook ‘s avonds is het vol.
We zijn heel tevredenen de mensen zijn blij. Vinden het fijn dat er weer een Noveen plaats vindt.
Iedere dinsdag komen er voldoende mensen in de vieringen zowel in de middag als in de avondviering waar steeds een andere voorganger voorgaat in de Eucharistie. En ook door de dag heen komen er mensen een kaarsje aansteken.

Het is er weer….. Negen dinsdagen samen komen, intenties opschrijven, kaarsjes branden en samen bidden.
Het gaat snel. We zijn alweer aan de slotvieringen toe. Op zaterdag 12 juni was er een hele mooie viering met als voorganger vicaris Paul Verbeek en het Antonius koor.

Zondag 13 juni de feestdag van Antonius. Pastoor Hans de Kort gaat voor en de vier zussen van den Enden zorgen voor de muzikale begeleiding.

Sfeervolle viering en voor het eerst mogen er weer 75 bezoekers in de kerk.
Daarna een gezellig samenzijn in de tuin met een bakje koffie en een drankje.
Het was een gezellige afsluiting van deze noveen in corona tijd.

Volgend jaar weer als vanouds. Wij gaan er voor!

Werkgroep Antonius Noveen Lepelstraat.

2021 Noveen 2

 Mariamaand Halsteren

Ook dit jaar was er in de Meimaand geen speciale Mariaviering.
Maar de H. Quirinuskerk  was op zondagmiddag 2, 9, 16, 23, 30 mei geopend om bij Maria te bidden, een kaarsje te branden of een bloemetje te brengen.

Elke zondag zijn er bezoekers geweest voor een moment van stilte en gebed.

Gebed Mariamaand 2021:

 

Maria,

2021 MariamaandVandaag ben ik weer bij u gekomen.
Heel wat tijd ging heen sinds mijn kleine kinderhanden
een bosje bloemen legden aan uw voeten.

Vandaag kom ik weer met u praten,
maar niet meer zoals een kind, dat zonder zorgen is.

Maria, hier ben ik met alles: met geloof in ieder mens
en in een Vader die allen onder zijn hoede houdt.

Met hoop op een nieuwe, corona-vrije tijd,
waarop gebroken en vervlogen dromen
weer levenskrachtig worden.

Maar mijn geloof is vaak heel klein,
mijn hoop zo vlug verschraald
en mijn liefde zo beperkt.

Maria, ik kom vandaag bij U om te bidden
en gewoon te zeggen dat U een echte moeder bent.

Amen.H. Quirinuskerk in de bloemetjes

plantjesactie 122 mei j.l., de dag voor Pinksteren is onze kerk in de bloemetjes gezet. Er zijn bijna 400 perkplantjes  rond onze kerk gezet. Veel parochianen hebben de bloemenzegeltjes van de Plus actie ingeleverd.  Rien Hommel en Toon Pollemans hebben er voor gezorgd dat ze geplant zijn en worden onderhouden.   Ook deze actie is dus geslaagd te noemen evenals de boodschappen pakketten actie voor de voedselbank in januari.
Dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd. plantjesactie 5plantjesactie 4Eerste Heilige Communie

Op zaterdag 26 juni hebben 13 kinderen uit de Christoffelparochie voor het eerst deelgenomen aan de Eucharistie.
Er was één communicant uit Tholen en de rest uit Halsteren.

Omdat we nog steeds rekening moesten houden met de 1,5 meter afstand hebben we de kinderen opgesplitst in twee vieringen.

Ondanks dat er maar 15 gasten per kind aanwezig mochten zijn hebben we er toch twee sfeervolle vieringen van kunnen maken in een mooi versierde kerk.

We heten de communicanten van harte welkom en hopen ze vaak in onze kerken te mogen begroeten.

IMG 8157Viering H. Vormsel

De viering van het Heilig Vormsel werd dit jaar gehouden in de H. Gummaruskerk in Steenbergen.

Er waren 7 vormelingen uit de St. Christoffelparochie en 7 uit de St. Annaparochie.
In verband met de coronamaatregelen hebben we de groep opgesplitst.

De kinderen uit de St. Annaparochie hebben het sacrament van het Vormsel ontvangen op Hemelvaartsdag door Vicaris Paul Verbeek en de kinderen uit de Christoffelparochie een dag later door Bisschop Liesen.

Het waren allebei hele mooie vieringen, ieder op zijn eigen wijze.
Na de viering heeft de Bisschop van een van de kinderen nog een kruisje gezegend.

IMG 6126 In Memoriam Franca Graafmans

Paulhe Carbassas crucifixOp vrijdag 18 juni jongstleden is plotseling overleden voormalig pastoraal werkster Franca Graafmans.

Franca Graafmans is in 1997 in het Bisdom Breda komen werken toen zij met ingang van 5 februari van dat jaar een pastorale zending kreeg voor haar werk in de parochies van de toenmalige regio Halsteren. Met ingang van 1 februari 2001 werd zij benoemd tot pastoraal werkster voor de
parochies van de regio Oudenbosch. Zij bleef in deze parochies werkzaam tot 13 maart 2006.

We zijn Franca Graafmans dankbaar voor haar inzet in ons bisdom.

De uitvaartdienst voor haar vond plaats in besloten kring op donderdag 24 juni 2021 in crematorium Zoomstede te Bergen op Zoom.

Wilt u haar in uw gebed gedenken. Het eeuwig Licht moge haar verlichten.

Mgr. dr. J.W.M. Liessen, Bisschop van Breda.

 
onderrand
Powered by AcyMailing