christoffhome1

stalJaarlijks wordt voor de Quirinuskerk een kerststal geplaatst. Deze kerststal bevat naast een levensechte beeldengroep ook een aantal levende dieren. De kerststal is daarmee direct heel aaibaar geworden. Natuurlijk wordt de kribbe pas na de kerstnacht gevuld met het kindje Jezus. Tijdens uw bezoek kunt u een gift geven voor het in stand houden van de stal en voor de Stichting Behoud Quirinuskerk, die de stal heeft gemaakt en plaatst.

Dit jaar zal de stal, hopelijk , alweer voor de negentiende achteréén volgende keer op het kerkplein verschijnen. Hoe heeft dit allemaal kunnen gebeuren?

Een belangrijke factor in dit verhaal zijn de “Mannen van de gestampte pot”: de vrijwilligers van de Stichting Behoud Quirinuskerk, welke ieder jaar mee hielpen met het zetten en afbouwen van de stal. Te vergelijken met de herders van Bethlehem, maar dan in Halsteren. Doodgewone mensen van goede wil, welke in deze tijd hard nodig zijn om nog wat voor elkaar te krijgen.
Nu doet het geval zich voor dat de mannen, van het eerste uur, inmiddels allemaal de tachtig zijn gepasseerd. Dus wordt het langzamerhand tijd voor aflossing van de wacht. Hoewel dit voor de “ jongens van de gestampte pot” moeilijk zal zijn is dit mijns inziens toch nodig om de traditie in stand te houden . Met andere woorden de ondersteuning van de S.B.Q. dient op peil te blijven. De doelgroep zijn de jonge pensionado’s, welke ook eens aan de weg willen timmeren.
Dus jonge gepensioneerden omgord u en neem contact op met de S.B.Q. Uit ervaring kan ik zeggen dat, om iets voor de gemeenschap, te doen heel veel voldoening geeft. Het goede nieuws is, dat er al één schaap over de dam is. Een mevrouw heeft zich aangemeld om bij het inrichten van de binnen- en buitenstal te komen helpen.ezel

Geschiedenis van de kerststal

Kerststal op het kerkplein voor de QuirinuskerkNu Kerstmis nadert verdient een groep vrijwilligers, bestaande uit leden van de Stichting Behoud Quirinuskerk (SBQ) èn mensen die spontaan hun hulp aanbieden, zeker extra aandacht. Kerstmis, de kersttijd. Dagen aan het eind van het jaar, die voor een ieder betekenis hebben. Het kerstverhaal, het verhaal van de geboorte van Jezus, is zo vertrouwd en toch ieder jaar weer nieuw. Heel belangrijk is in die tijd de kerststal. Zo’ stal laat het kerstverhaal zien en verhoogt de sfeer. Dat geldt des te meer voor een stal in de open lucht. Het is dan mogelijk om een kerstgroep te hebben met levende have en dat maakt het erg aantrekkelijk, zeker voor jonge kinderen.
Het verhaal van de kerststal bij de Quirinuskerk is een boeiend en leuk verhaal. Het laat zien wat het resultaat van de inzet mensen, die in 1999 enthousiast reageerden op het initiatief van de S.B.Q. om weer een kerststal bij de kerk te plaatsen. Door vandalisme zag men zich begin jaren tachtig genoodzaakt te breken met de traditie van een stal buiten. In 1999 besloot men het toch weer te proberen en het werd een geweldig succes. Uit de vele enthousiaste reacties bleek dat er grote waardering was voor dit initiatief.

Eerste stal

Haar eerste stal bouwde de S.B.Q. in samenwerking met scouting Halsteren, die voor de benodigde materialen zorgde. Het frame van de stal bestond uit constructiepalen en liggers. Alle verbindingen moesten met touwen worden gemaakt, want spijkers en schroeven zijn bij de scouting uit den boze. De wanden werden ook met palen afgewerkt en het dak bestond uit houten panelen en rietenmatten. De stal viel, waarschijnlijk door de primitieve bouw, enorm in de smaak. De keerzijde van de medaille was dat het bouwen een erg arbeidsintensieve karwei bleek te zijn. Daarbij komt dat de weersomstandigheden in december vaak verre van ideaal zijn. Het was duidelijk dat de aanpak anders moest worden om de traditie van “ ïeder jaar een kersstal in Halsteren” waar te maken.
Besloten werd dat er een prefab-stal moest komen, die in één dag zou kunnen opgebouwd en na Kerstmis weer in één dag afgebroken. Er kwam een professionele bouwtekening, aan de hand waarvan alle materialen werden besteld. De bouwploeg, onder leiding van een vakkundige timmerman uit eigen gelederen, kon beginnen met het fabriceren van een stal in zo groot mogelijke, makkelijk te hanteren en te vervoeren delen.

Het eindresultaat was dat er in december 2000 een prachtige stal op het kerkplein stond, waarin, indien nodig, de ezel en de schapen konden overnachten . Alles was volgens plan verlopen. Een week voor Kerstmis werd hard gewerkt aan het in elkaar zetten van de stal. In acht uur tijd was alles gepiept. Daarbij moet worden opgemerkt dat dit alleen mogelijk was dankzij de hulp die de S.B.Q. kreeg uit de zogenaamde tweede lijn: vrijwilligers, die graag een dagje buffelen voor het algemene nut. Ook is de S.B.Q. erg dankbaar voor alle hulp die zij krijgt bij de jaarlijkse uitvoering van dit project zoals het beschikbaar stellen en het onderhouden van de dieren. Het verzorgen van het transport van de prefab - staldelen en ” last but not least ” de opslag daarvan.

Kees Karelse
{ CLUB VAN TACHTIG}