Welkom op de internetsite van de Sint Christoffelparochie
Sint Christoffelparochie

Op het kerkplein staat2019 foto standbeeld gevallen soldaat al heel lang een beeld, een monument, genaamd: "de gevallen soldaat"
Dit beeld is speciaal gemaakt voor Lepelstraat, als nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten van Lepelstraat.
De soldaat die het beeld voorstelt, is Johannes Adrianus van Dorst. Hij is geboren op 16 mei 1918, overleden 12 mei 1940. Hij is helaas maar 21 jaar oud geworden.
Deze soldaat ligt op de begraafplaats in Lepelstraat.
Het monument is in 1940 gemaakt door Janus Buijens. Erg dubbel aan dit monument is het feit dat deze Janus Buijens zelf sneuvelde aan het Oostfront in 1942.

Het monument waarbij elk jaar de overledenen worden herdacht op 4 mei, is nooit een echt oorlogsmonument geweest, maar daar is verandering in gebracht gelukkig!
Vanuit het comité 4 en 5 mei in Amsterdam is er een mogelijkheid geweest om als school een monument te adopteren, dit werd direct aangegrepen om ervoor te gaan zorgen dat dit monument een officieel geregistreerd oorlogsmonument is geworden!
Eerst moest het beeld geregistreerd worden, en aansluitend heeft groep 7/8 van basisschool de Wegwijzer in Lepelstraat het beeld kunnen adopteren. Wij zijn erg blij dat we dit kunnen doen, om voor de kinderen van school en alle nabestaanden van oorlogsslachtoffers een mooi eerbetoon te hebben voor de jaarlijkse herdenking!


Het is te belangrijk om dit te laten voor wat het is..! De kinderen krijgen extra leerstof aangeboden en mogen een bloemstuk plaatsen bij hun herdenking op een nader te bepalen dag in het jaar. Zij zullen ook extra aandacht besteden aan het schoonhouden en bijhouden van het beeld.

Met de hulp van Paul Versijp van de gemeente Bergen op Zoom kwamen we er achter dat het graf van Dhr. van Dorst wel bekend stond bij de oorlogsgravenstichtring, maar het registreren van het monument op het kerkplein was nog niet gelukt.
Op de volgende website kunt U de informatie nalezen:
https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/4060

deze site is ontwikkeld door Mighty Webdesign
Disclaimer