christoffhome1

2019 Christ the King 2In kader van mijn sabbat periode ben ik naar een parochie in Amerika geweest. De Christ the King Parish in Pleasant Hill, wat onder het bisdom Oakland valt. Mijn achterliggende gedachte was om iets nieuws te ervaren over het parochieleven daar. In de afgelopen jaren hoor je alleen maar over achteruitgang van het kerkleven in Europa: Kerksluitingen en minder betrokkenheid van de mensen bij het kerkgebeuren. Er zijn genoeg aantoonbare bewijzen te lezen vanuit de onderzoekrapporten van verschillende bronnen. Volgens Eric Borgman: “ De rooms-katholieke kerk lijkt bezig aan een spectaculair proces van afbraak en verdamping.” In tegenstelling tot deze ontwikkeling horen we dat het heel anders is in de Verenigde Staten. In onze parochies, zowel in Sint Christoffel als in Sint Anna, zijn er mensen bezig die zich verdiepen in parochie vernieuwing namelijk door het lezen van het boek: Rebuilt door Michael White, een Amerikaanse pastor van het bisdom Baltimore. Hij heeft blijkbaar een groot succes geboekt in de parochie vernieuwing.

Tijdens de door het bisdom georganiseerde impulsavond ben ik geprikkeld door de presentatie van het project Rebuilt in Amerika wat juist gaat over hernieuwing van het parochieleven. Het beschrijft hoe meer dan ooit van pastors concrete oplossingen worden verwacht voor hernieuwing van de lokale kerk. In het bijzonder geldt dit voor het zogeheten toegepaste pastoraat ( new evangelization). Het project Rebuilt uit Amerika interesseert me, om mogelijk een poging te doen om een nieuwe impuls te geven aan het parochieleven.

2019 Christ the King 1Met veel opwinding ging ik naar de bovengenoemde parochie in Pleasant Hill. Ik ken de pastor van de parochie nog vanuit mijn seminarie tijd. Hij was heel gastvrij en behulpzaam. Hij heeft mij samen met zijn mede priesters een onvergetelijk tijd bezorgd. Ik heb nooit in mijn leven zo’n levende parochie gezien. Het is zo vol van parochie activiteiten…In het weekend zijn er 7 eucharistie vieringen ( in een kerk) …Jong en oud komen er samen om te vieren. Meer dan 20 verschillende werkgroepen zijn actief daar. Priesters en hun team doen een geweldig werk omdat er zo veel mensen deelnemen aan de verschillende activiteiten van de parochie. Het lijkt alsof het deelnemen van de viering op zondag iets heel gewoon maar toch ook bijzonder is. Je wordt gewoon enthousiast als je zoiets mag beleven ondanks alle problemen/ schandalen die de kerk getroffen hebben in de afgelopen jaren. Het was voor mij een heel mooie beleving!

Is het ook mogelijk in onze parochies dat we zo een betrokken kerkleven mogen krijgen in de toekomst?


Pastor Sebastian Chazhoor.