Welkom op de internetsite van de Sint Christoffelparochie
OLV Hemelvaartkerk

Oud en nieuw

Het oude kerkgebouw was in 1898 zo vervallen, dat men het niet meer waard vond het 16e eeuwse gebouw op te knappen.Men besloot, net als overigens elders op het eiland, dat de kerk moest worden afgebroken en op dezelfde plaats een nieuwe kerk moest komen.

De bouw zou fl. 28.350 kosten, waarvoor een deel geleend werd. De afbraak en nieuwbouw begon in de lente van 1900. Tijdens de bouw werd er gekerkt in een houten hulpkerk op de Markt.

De nieuwe kerk werd 22 meter lan en 9 meter breed. De kerk is gebouwd in neo-gotische stijl en is een ontwerp van architect P. Snel te Hoorn.

P1000235

Inrichting

P1000543Voor de inrichting van de kerk werd deels de inrichting van de oude kerk gebruikt. Zo gebruikte men twee beelden, de in 1831 gegoten klok en de communiebank van zwart en wit marmer. Bovendien werd het oude orgel hersteld en in de nieuwe kerk geplaatst. Op 19 november 1900 werd de kerk plechtig ingezegend door de bisschop van Haarlem.

Een paar jaar na de inzegingen werd de kerk voorzien van een kruisweg.P1000531

Door een gift uit Rotterdam was het mogelijk om in 1911 de binnenkant van de kerk kleurrijk te schilderen met bijbelse voorstellingen van Anton Ferderle uit Kleef en een altaarschildering van Huib Luns, dat de ten hemelopneming van Maria voorstelt. Het altaardoek is 4,35 meter breed en 6,50 meter hoog.

Restauratie schildering

Door een oplettende parochiaan werd aan het begin van de 21 eeuw ontdekt dat het altaarschilderij, dat geschilderd is met olieverf, waterschade had in het hoogste punt (12 meter boven de grond).

Het schilderij heeft een spitsboog, is geschilderd op linnen dat bevestigd is op een houten raam. Dit raam zit vast op een gestucte muur.

P1000530

Toen men besloot het te restaureren was het onmogelijk om het van de muur te halen. De restauratie heeft dus noodgedwongen ter plekke plaatsgevonden. De randen, die vol scheuren en gaten zaten, zijn voorzien van een nieuwe strook linnen voor meer houvast. Het doek was geplooid gaan hangen en is de verflaag gaan barsten. De verflaag is gebalsemd om hem soepel te maken.

Het raamwerk is verhoogd. In de verhoging zijn openingen gemaakt zodat achter het schilderij ventilatie kan plaatsvinden. Er is daarnaast een lijst geschonken die is verguld met bladgoud. Door de jarenlange verzakking in plooien kon het niet helemaal glad gestreken worden.

De restauratie, die in 2004 heeft plaatsgevonden draagt er zorg voor dat het schilderij nog tijden mee kan.

deze site is ontwikkeld door Mighty Webdesign
Disclaimer